Tinget

Tinget var et ONLINE MØDEFORUM der blev afviklet i 2022 under coronanedlukninger.
Problematikker og dilemmaer, som har udspring i, at DK er blevet et multietnisk land tages op til debat. Tinget handler om at skabe dialog, forståelse og indsigt på tværs mellem os – uanset om vi har oprindelse i Sønderjylland eller Baghdad.

På Tingmøder skabes et rum for, at modsætninger kan mødes. Vi stiller de spørgsmål, der normalt ikke stilles. Vi bringer nye vinkler ind og skaber rum for at tale om fordomme (uden at dømme hinanden). Vi finder ligheder og forskelle. Og et rum, hvor det er ok at være uenige. Det sker alt sammen ud fra bevidste dialogiske retningslinjer.

Nogen vil måske sige, at dialogen ikke altid lykkedes. Men sådan er det. Man kan forsøge og så blive klogere. I al fald var der en ærlig intention om at skabe en dialog. Døm selv.

Her nedenunder følger 2 Tingmøder, som deltagerne har været så venlige at sige ja til at måtte offentliggøres.

Tinget er opkaldt efter det oldnordiske Tinget, som engang tilbage i den danske historie var et sted, hvor man mødtes for at løse konflikter med hinanden. Vi har ønsket at lade os inspirere af den historiske kulturarv.

Ting-møde 6

Debatten om bederum på uddannelsessteder handler om at skabe rum til silhed, bøn, meditation og refleksion. I videoen vil dette spørgsmålet behandles af Lene Kühle, forsker og professor i religionsvidenskab på AU, Zainab Nasrati, debattør og praktiserende muslim, Ida Diemar, rektor på Høje-Taastrup Gymnasium.

Mange unge oplever stress i hverdagen, og både muslimer og kristne efterspørger et sted, hvor de kan trække sig selv tilbage og finde ro. Skoler afviser dog idéen på baggrund af, at uddannelsesinstitutioner i Danmark skal være neutrale og ikke fremme nogen former for religion. Dette rejser spørgsmålet om, hvorvidt sådanne rum kan berettiges som neutrale frirum, der kan gavne alle studerende i en travl og hektisk hverdag.

Udskrifter på vej.

Ting-møde 5

Hvordan får sundhedspersonalet og pårørende med en anden etnisk baggrund gode møder med hinanden uanset kulturforskelle, fordomme og negative forventninger?

Aktører

  • Maariya El Kais, der fortalte om at være pårørende til sin døende morfar..
  • Jonas Munch, der fortalte om at være pårørende til sin døende farfar. 
  • Professor Morten Sodeman, overlæge ved indvandrermedicinsk klinik i Odense, der gav en sundhedsfaglig vinkel på emnet. 
  • Derudover bidrog ca. 10 deltagere med dansk og anden etnisk baggrund. 

Udskrifter på vej.

Støttet af

Dansk folkeoplysnings samråd

Tidligere begivenheder